Ki találta fel a szicíliai Cannolo-t? A "Cannolu", Szicília legjellemzőbb  édességének  története.

2022.11.19

Szicíliai cannolot a caltanissettai háremek asszonyai találták ki.

Nem mindenki tudja, de a Caltanissetta név az arab Kalt El Nissa szóból származik, ami azt jelenti: a nők vára. Az arab uralom idején ugyanis itt volt a szaracén emírek számtalan háreme. A háremek asszonyai szabadidejükben főztek, és szívesen kísérleteztek új receptekkel, hogy emírjüket boldoggá tegyék.

Egy nap elhatározták, hogy olyan édességet készítenek, amely szimbolizálja a férfi szexuális erejét, olyan édességet, amely egyben szerencsés ómen is lehet, a hárem termékenységére és a gonosz erők elhárítására. Fallikus szimbólum és amulett egyszerre! Így született meg a cannolo, amely nevét a folyami nádról kapta, amelyet a tészta sodrására, majd zsírban való sütésére használtak.

Szicíliai 'Cannolu', a sziget háremeitől a kolostorokig.

 Egy másik tézis szerint úgy tűnik, hogy a ricotta töltelékkel készült cannolo receptje sokkal régebbi, mint az arab uralom Szicíliában, mivel a háremek asszonyai már nagyon régóta, generációról generációra öröklődve, több mint jól ismerték ezt a receptet. Nem valami olyan, ami tehát Caltanissettában született, hanem egy olyan recept, amelyet már nagyon jól ismertek.

E tézis szerint az arab uralom után a háremekből néhány nő áttért a kereszténységre, és apácák lettek a sziget különböző kolostoraiban. Egyesek szabad akaratukból döntöttek így, míg másokat arra kényszerítettek, hogy apácák legyenek, amikor a keresztények visszafoglalták Szicíliát. Annyi bizonyos, hogy a kolostorokba bevitték az ősi receptek örökségét, köztük a cannolo receptjét, amelyet a szicíliai nővérek saját kezűleg fedeztek fel és készítettek el. Innen, a kolostorokból terjedt el a cannolo a sziget minden részén, és vált azzá, ami ma, a világ egyik leghíresebb édességévé.

Szicíliai Cannolo, eredetileg karneváli desszert.

A  cannolo mindig is a karneváli ünnepségekre készült, de ez a szerep mára teljesen háttérbe szorult. Bármelyik nap megfelelő lehet egy jó cannolo élvezetére! A szicíliai cannoli megtalálható a szicíliai cukrászdák kirakataiban.