Karácsonyi édességek Spanyolországban

2022.11.29

Marcipán figurák


A marcipán hagyományos karácsonyi desszert, amelynek fő összetevői a mandula és a cukor. A marcipán egész évben megtalálható a toledói pékségekben, annak ellenére, hogy Spanyolország többi részén  karácsonykor fogyasztják. A karácsonyhoz való kapcsolódása II. Fülöp uralkodásához kötődik, aki úgy döntött, hogy az évnek ebben a különleges időszakában édességeket osztogat a kevésbé szerencséseknek.


Roscos de vino  (Boros fánk)


A Roscos de vino tipikus karácsonyi édesség, amely fánk alakú, a polvorones  tésztájához hasonló, bár kicsit szilárdabb és nem olyan homokos. Azért hívják így, mert az összetevői között édes bor is szerepel. A porcukor bevonatnak köszönhetően jellegzetes havas tapintású.  Malaga és La Mancha jellegzetes édességei, amelyeket mindenképpen meg kell kóstolni.

Guirlache, Xixona és az Alicante turrón


Spanyolországban többféle turrón létezik, köztük a tipikus aragóniai, guirlachei, valamint a gyönyörű valenciai Alicante tartományból származó, "puha" és "kemény" néven is ismert Xixona és Alicante-i turrón. Mindegyik a manduláról szól, amely alapvetően meghatározta az egész ország gasztronómiáját.


Alfajores

Az andalúziai alfajores hagyományos karácsonyi édesség. Ennek az édességnek számos változata létezik, de abban mind megegyeznek, hogy a méz, a mandula és a fűszerek nélkülözhetetlenek. Dél-Spanyolországban már a 12. század óta ismertek.


Mantecados

 Ezúttal az andalúziai Estepa város legismertebb finomságát ajánlunk figyelmetekbe az adventi készülődésre: a hájas tésztából, több mint száz éve azonos recept alapján készülő Mantecados de Estepát. A süteménytészta általános hozzávalói a búzaliszt, a sertészsír és a porcukor, amelyek a következő további összetevőkkel egészülhetnek ki: fahéj, olívaolaj, mandula, kakaó, kókusz, citrom, mogyoró vagy vanília. (Ha valakit elrettentene a sok sertészsír használata, létezik olyan tradicionális változat is, amelyben a zsírt extra szűz olívaolaj helyettesíti). A sütemény színe sötétbarna, külseje tömör, belseje puha, felülete kissé repedezett.


Roscón de reyes (Három királyok kalácsa)

A Roscón de Reyes egyike azoknak a recepteknek, amely gyakorlatilag mindenkit el tud varázsolni. Krémmel vagy töltelék nélkül,  a narancsvirág és a vaj intenzív ízével senkit sem hagy hidegen. Dél-Franciaországban is jelen van, és kevés olyan desszert van, amely ilyen különleges helyet érdemel ki karácsonykor egész Spanyolországban.

Santiago tortája

Ennek a hagyományos galíciai süteménynek nincs pontos eredete vagy története, de kétségtelenül az egyik legjellemzőbb desszert és édesség a Santiago de Compostela-i zarándokút mentén fekvő szinte valamennyi városban és területen. Porított mandulából, cukorból, tojásból, vajból és porcukorból készül. A legkönnyebben a Santiagói keresztről ismerhető fel, amely a tetején látható a porcukornak köszönhetően.