Honnan származik az "Encontrar a tu media naranja" kifejezés?

2023.01.27

A spanyol vagy kasztíliai nyelvben sok nagyon furcsa kifejezés van, például mit jelent a spanyol "tener más hambre que el perro de un ciego" (éhesebbnek lenni, mint a vak ember kutyája) kifejezés? Sok más kifejezés is nagyon népszerű Spanyolországban, például az "encontrar a tu media naranja", amely a szerelemmel és a "lelki társakkal" kapcsolatos. Azonban miért "media naranja"...?


A kifejezés eredete: "A jobbik feled megtalálása".

A "jobbik feled megtalálása" kifejezés az ókori Görögországból származik. Az írások szerint a kifejezés először Platón egyik, Kr. e. 380-350 körül keletkezett, A lakoma című színdarabjában jelenik meg, amely a szerelem kereséséről szól. Ebben a szövegben Arisztophanész kifejti, hogy "az emberek, mivel oly tökéletesek, gömb alakúak, és a narancshoz hasonlítja őket". Innen kezdődne a szeretett és a "félnarancs" összehasonlítása. Nemcsak erről beszélt, hanem azt is elmondta, hogy "két arcuk van ugyanazon a fejen, ellentétes oldalon (ez fontos tény), négy lábuk és négy karjuk van, hogy mozoghassanak".

Arisztophénész ebben a szövegben az embereket az istenekhez hasonlította, vagy inkább egyenlővé tette őket. A történet szerint Zeuszt (az Olümposz legfőbb istenét) nem szórakoztatta ez az arrogancia, és ennek megfelelően cselekedett. Akkor azt tette, hogy villámot küldött, hogy kettévágja ezeket a "narancsembereket", és arra ítélte őket, hogy a világot járják "a másik felüket" keresve.

A történet tanulsága az, hogy Zeusz megadja nekünk a lehetőséget, hogy megtaláljuk a szerelmet, de nem minden áron. Ez azt jelenti, hogy Zeusz villámai mindig éberen őrködnek, hogy a szerelmet távol tartsuk a gőgtől és a büszkeségtől. Más szóval, az emberi fajnak ismernie és mérlegelnie kell saját határait.