Festa della donna.- Nőnap Olaszországban

2022.03.08

A március 8-i dátum

Nőnap és annak eredete

1908-ban egy amerikai textilgyárban a női munkások egy csoportja több napig sztrájkolt az embertelen körülmények miatt, amelyeknek ki voltak téve. Március 8-án a gyár tulajdonosa bezárta a munkásokat a gyárba, és megakadályozta, hogy elhagyják azt. Véletlenül heves tűz ütött ki a telephelyen, és 129 nő halt meg a lángokban. Ez a kezdete annak a történetnek, amely a nőnap intézményéhez vezet.

Ennek a tragédiának az emlékére március 8-át a nők jogainak elismeréséért folytatott nemzetközi tiltakozás napjának tekintik. Egyesek szerint azonban a baleset valójában nem ezen a napon és nem így történt, hanem 1911. március 25-én, amikor a Triangle gyár leégett, és sok munkás (mintegy 146 férfi és nő) életét vesztette.

A koppenhágai Nemzetközi Szocialista Női Konferencián vetődött fel az ötlet, hogy egy napot szenteljenek a nőknek, hogy követeljék jogaikat. A nők ügye kezdett előtérbe kerülni, és a kormányok figyelmét követelte.

Az Egyesült Államokban 1909. március 8-án ünneplik az első nemzetközi nőnapot,A közismert "nőnap" azóta minden évben megemlékezik a nők társadalmi, politikai és gazdasági vívmányairól, de a nőket világszerte érő megkülönböztetésről és erőszakról is. A kezdetben az Egyesült Államokra korlátozódó ünnepségek a feminista egyesületeknek köszönhetően az egész világon elterjedtek. A nők elkezdték hallatni a hangjukat, és követelni a jogaikat, amelyeket gyakran figyelmen kívül hagytak.

Az oroszországi Szentpéterváron 1917. március 8-án a nők az utcára vonultak, hogy a háború befejezését követeljék. Európában 1911. március 19-én ünnepelték először a nőnapot. Olaszországban 1922-ben az Olasz Kommunista Párt kezdeményezésére tartottak ünnepséget a nők jogaiért.

A mimóza szimbólum


A mimóza március 8. szimbolikus virága. Állítólag 1946-ban vált a "nők növényévé" Olaszországban, amikor az UDI, az Olasz Nőszövetség olyan virágot keresett, amelyet a háború utáni első nőnapon a nőknek ajándékozhatnának. A mimóza azon kevés növények egyike volt, amelyek március elején virágoztak, és ráadásul olcsók is voltak. Azóta hazánkban is ennek a napnak a jelképévé vált. Az ex-párti feministák, Rita Montagna és Teresa Mattei voltak az elsők, akik a nőnapon megajándékozták a virágot, noha évszázadokkal korábban már az amerikai indiánok is mély szimbolikus jelentést tulajdonítottak az ikonikus sárga virágnak.

1972. március 8-án a római Piazza Campo de' Fiori téren ünnepelték a Nemzetközi Nőnapot, amelyen néhány híres nő, például Jane Fonda színésznő is részt vett. A tüntetés során összecsapásokra került sor a feministák - akik transzparenseket és különböző jelszavakat hirdettek - és a rendőrség között. A feministák többek között az abortusz legalizálását követelik.

1975-től kezdve az Egyesült Nemzetek Szervezete is elismerte március 8-át, mint a nőknek szentelt napot, a nők jogainak és egyenlőségének előmozdítása érdekében a civil élet minden területén. Két évvel később az ENSZ Közgyűlése kimondta, hogy ezt a napot minden tagállamban a nőknek kell szentelni, hogy elősegítsék hatékony részvételüket a társadalmi, gazdasági és politikai életben, és hogy véget vessenek a nemi alapon történő megkülönböztetésnek.

Nőnap ma

Mára a nőnap elvesztette eredeti jelentéstartalmát és értékét, mint a jogok érvényesítéséért és a megkülönböztetés elleni küzdelem, és olyan ünneppé vált, mint oly sok más ünnep, ahol az üzlet és a kereskedelmi szempontok dominálnak. Hány nő áll meg március 8-án, hogy elgondolkodjon a társadalomban betöltött szerepén és a személyes és szakmai kiteljesedés konkrét lehetőségein? Véleményem szerint a teljes egyenlőséghez vezető út még hosszú.

Bizonyos tekintetben a nők anyai és munkavállalói szerepével kapcsolatos nehézségek még mindig fennállnak, és meglehetősen jelentősek. Szeretném azt hinni, hogy a nők szerepének tudatosítása nem korlátozódik az év egy napjára, hanem társadalmi prioritássá válik számunkra és a kormányok számára világszerte. A múltnak minden bizonnyal a jövőbeli csaták jobb kezelését kell szolgálnia.