Día de muertos

2023.11.01

HALOTTAK NAPJA: A MEXIKÓI HAGYOMÁNY EREDETE ÉS ÉRDEKESSÉGEI

Október végétől november 2-ig Mexikó tele van oltárokkal, catrinákkal (mexikói bábú) és ofrendákkal (házi oltáron elhejezett felajánlás), ahol a halottakat fogadják és tisztelik. A halottak napja, az ország egyik legfontosabb ünnepe, több mint 500 évvel ezelőtt, a prehispán és a katolikus hagyományok egyesülésével jött létre. A halottak napja az elhunyt rokonok és szeretteik átmeneti visszatérését ünnepli a Földre.

EREDETE:

Az őslakosok elképzelése szerint a halottak napja a lelkek átvonulását jelenti, akik a halandókkal együtt visszatérnek, hogy rokonaikkal időt töltsenek, és megosszák az oltárokon nekik felajánlott ételeket. Egészen pontosan a spanyolok előtti időkben a halottkultusz a kultúra egyik alapvető eleme volt: a holttesteket petákba csomagolták, és a hozzátartozók lakomát szerveztek, hogy elkísérjék őket a Mictlánba ( az azték mitológia alvilága)vezető útjukon.

E hagyomány eredete tehát ebből a megemlékezésből ered, amelyet az őslakosok a spanyolok által hozott katolikus vallási szertartások ünneplése mellett a spanyolok előtti időkben végeztek. Az ősi mexikói, mixték, texcocai, zapotec, tlaxcala, totonacai és más őslakos népek halottaik tiszteletét a keresztény naptárhoz igazították, amely egybeesett a kukoricatermesztési ciklus végével.

A katolikus naptár szerint november 1-je Mindenszentek napja, amelyet a "chiquitos muertos", azaz a gyermekek, november 2-a pedig a Fieles Difuntos, azaz a felnőttek emléknapja.


KÖZÖS HAGYOMÁNYOK

Bár minden mexikói régiónak megvannak a maga hagyományai, mindegyiknek vannak közös jellemzői. Az egyik legfontosabb az oltárok elhelyezése. Ezek közé tartoznak a "cempasúchil" (cempoalxúchitl), szirmok, gyertyák és olyan ételek, mint a pan de muerto, amely kukoricából és más zöldségekből készül, és nagyon jellemző a prehispán szertartásokra és ünnepségekre. Manapság ezt a kenyeret búzalisztből, cukorból, tojásból és élesztőből készítik, és cukorral megszórt, keresztbe tett csontokat ábrázoló figurával díszítik.

Az oltárokon megtalálható a "kopál"is, egy aromás gyanta, amelynek füstjét az égi istenségek táplálékának tekintik, valamint kézzel készített tárgyak és az elhunyt kedvenc csemegéi, nevezetesen gyümölcsök, papel picado (lyukasztott papír), mole negro és tortilla a felnőtt halottnak, főtt csirke- vagy pulykadarabok, tamales, kávé és forró csokoládé, a tecolcaxit nevű füstölő, szentelt víz, a legfontosabb szent és az elhunyt képe.

Egy másik közös jellemző a sírok és temetők díszítése, amelyeket virágokkal és gyertyákkal töltenek meg a halottak tiszteletére. Gyakori, hogy a családok az otthonuktól a temetőig vezető út mentén áldozati ajándékokat helyeznek el.