Brioche con gelato

2022.05.20

A leghíresebb olasz desszertek közül a híres briós szicíliai fagylalttal kétségtelenül tiszteletbeli helyet foglal el. Ez egy puha briós kovászos tésztából, amelyet granitával vagy szicíliai kézműves fagylalttal kell fogyasztani.

A szicíliai brióst mind a croissant-tól, mind a normál kovászos tésztakészítményektől megkülönböztetik, jellegzetes "chignon" - konty formája miatt, amelyet a balett táncosok viselnek.

Ez a sajátosság nem az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti. Összehasonlítva más pékárukkal, amelyeket például a bárban reggelire fogyasztanak, ez a briós dupla kovászos tésztát tartalmaz, és nem tartalmaz túlzott mennyiségű vajat. A külsejének aranyszínűnek kell lennie, míg belül puha és fehér, mint egy tejes szendvics. Az eredeti szicíliai briós nem tartalmazott vajat a receptben, mivel több évszázaddal ezelőtt csak gazdag családok engedhették meg maguknak, ezért sertészsírt tartalmazott. Ma nehéz találni brióst, amely zsírt tartalmaz. Valójában ezt az összetevőt a modern időkben vaj váltotta fel, mivel egy kicsit könnyebb és kevésbé zsíros. 

Cataniában a szokásos szicíliai briós mellett  meg lehet találni a tészta egy kissé eltérő változatát is, mivel a recept sáfránnyal gazdagodik. Ez a porcukorral borított vagy granitával és fagylalttal kombinált változat a sáfrányra jellemző aranysárga színű. A Granita és a fagylalt tipikus termékek Szicíliában.

Gyakran a nyári szezonban a fagylaltos brióst reggel kávéval és cappuccinóval együtt fogyasztják. Sokan azonban azt vallják, hogy egy igazi szicíliai nyári reggeli a briós mandulatejjel. Ez egy nagyon népszerű recept, és gyakran ajánlják bárokban és cukrászdákban.

Mindenesetre nincs nyár Szicíliában fagylaltos briós nélkül! :)