3 kihagyhatatlan borút Toszkánában

2022.03.12

Ha a borok szerelmese vagy és szereted a vidéket, az egyik legszebb élmény, amit Toszkánában átélhetsz, ha elindulsz a legjobb borutakon.  Fedezd fel a végtelen kiterjedésű szőlőültetvényeket, kastélyokat és modern borospincéket, amelyek egyedi építészetükkel és innovatív termelési technológiáikkal tűnnek ki. 

Chiantiból Bolgheribe, San Gimignanón keresztül: ez 3 kihagyhatatlan bortúra Toszkánában.


Chianti: középkori várak és modern borospincék között


Az SS 222-es úton Firenzéből Sienába haladva, 69 kilométeres útvonalán olyan szőlőültetvények, olajfaligetek és megállásra érdemes városok találhatóak, mint Impruneta, Greve in Chianti, Montefioralle, Panzano, Castellina in Chianti, Radda in Chianti és Gaiole in Chianti.

A Chianti Classico területén fantasztikus középkori kastélyok találhatók, amelyek borkóstolókat és helyi ételeket, valamint szállást és étel- és bortúrákat kínálnak. Greve in Chiantiban például látogatást tehetsz a Verrazzano-kastélyban, míg Gaiole in Chiantiban a Brolio-kastélyban, a Chianti Classicót előállító hatalmas birtokon, amely Olaszország egyik legrégebbi pincészete.

A Strada del Vino e dell'Olio del Chianti Classico (Chianti Classico bor- és olajút) mentén a kortárs tervezésű borászatok fontos példáival is találkozhatsz. Firenzétől néhány kilométerre található a Cantina Antinori , az olajfák és tölgyerdők között megbúvó építészeti remekmű. Castellina in Chiantiban érdemes meglátogatni a Castello di Fonterutolit, egy modern, három szintre épített földalatti borászatot.


Vernaccia túra San Gimignanóban


A borkedvelő turisták számára az egyik legfestőibb útvonal a Vernaccia di San Gimignano útvonal, amely a látványos tájakat a világ egyik legjobb fehérborával ötvözi. Ideális esetben egyszerűen kövesd az út mentén elhelyezett táblákat, amelyek segítenek megtalálni azokat a borászatokat, amelyek boraikat kóstolásra és vásárlásra is kínálják.

A Vernaccia di San Gimignano , amelyet Dante már 1276-ban megemlít az Isteni komédiában, 90-100%-ban Vernaccia di San Gimignano szőlőből készül. Ez a Vernaccia a toszkán bortermelés egyik mérföldköve, mivel nemzeti szinten az első bor, amely elnyerte a Denominazione di Origine Controllata (Csak úgy, mint a francia Appellation Contrôlée, az 1963-ban bevezetett olasz eredetvédelmi rendszer meghatározza a földrajzi eredetet, az engedélyezett szőlőfajtákat, a minimális alkoholtartalmat. Kikötheti a borkészítési eljárást is és a minimális érlelési időt. Egy bornak öt éven keresztül kell azonos minőséget produkálnia ahhoz, hogy megkaphassa a DOC jelölést.) címet, és az egyetlen toszkánai fehérbor, amely viseli a DOCG címkét (1980-ban vezették be Olaszországbana DOC-nél magasabb kategóriájú védjegyet. A boroknak minden DOC követelményt teljesíteniük kell, és átsorolás előtt legalább öt évet kell DOC borként bizonyítaniuk. Abban a régióban kell palackozni, ahonnan származik, és a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztérium érzékszervi vizsgálat alapján adja ki a minősítést. Minden palackot számozott állami ellenőrzőjeggyel látnak el.)


Etruszk partvidék: Bolgheritől a Val di Cornia-ig


Ez egy varázslatos és költői föld, az olyan kifinomult borok bölcsője, mint az Ornellaia és a Sassicaia. Itt nem lehet nem betérni egy borszaküzletbe, és megkóstolni a helyi borok széles választékát egy hangulatos környezetben. Bolgheri környékén számtalan borászat is várja a látogatókat, mint például a Tenuta San Guido (amely a Bolgheri Sassicaia-t termeli) vagy a Tenuta Ornellaia (a többszörösen díjnyertes Bolgheri Ornellaia otthona).

Campiglia Marittimából Suvereto felé haladva a Val di Cornia DOCG és Suvereto DOCG borok szívében találod magát. Suveretóban kötelező megállni a Mario Botta által tervezett Cantina Petrában.  Itt élvezheti a gyönyörű természeti környezetet, és egy vezetett túra lefoglalásával felfedezheti, hogyan készülnek a Costa degli Etruschi borai.


(Forrás: Sito Ufficiale della Destinazione Toscana | Visit Tuscany)