12 kihagyhatatlan esemény Olaszországban

2022.01.19

Olaszország a hagyományok és kulturális események hosszú történelmével rendelkező ország. Attól függően, hogy az év melyik időszakában és melyik régióba utazunk, lehetőségünk van részt venni a legnépszerűbb rendezvényeken. Ez az alkalom arra is alkalmas, hogy igazán jellegzetes étel- és borélményeket élvezhessünk. A hagyományos rendezvényeken ugyanis mindig lehetőség van jellegzetes termékek, vagy néha kifejezetten az adott alkalomra készített ételek megkóstolására. Szimbolikusan az év minden hónapjához választottam egy-egy eseményt.


1. JANUÁR: A BEFANA ÜNNEPE [RÓMA, LAZIO]

Január 6-án az egész félszigeten Epifánia napjaként ünneplik. Ez egy vallási esemény, a Befana egy "öregasszony", aki ajándékot, cukorkát vagy szenet hoz a kicsiknek.

Az esemény epicentrumává a főváros vált, különösen a Piazza Navona, ahol számos standon a hagyományos, édességekkel teli harisnyákat árulják.

A Szent Péter téren viszont a Háromkirályok érkezését jelmezes felvonulással idézik meg, amelyen több mint ezer résztvevő vesz részt.


2. FEBRUÁR: SANT'AGATA ÜNNEPE [CATANIA, SZICÍLIA]Három nap istentisztelet, áhítat, folklór és a világon egyedülálló hagyományok. Egy igazán magával ragadó élmény. Az ünnepségek idején Cataniában a hívek végtelen tömege (közel egymillió!), akiket az utcákon és a tereken lehet látni; minden felbolydul, ahogy készülnek a védőszent, a cataniai Szűz és Mártír tiszteletére, akinek lenyűgöző története még a legkeményebb szíveket is képes meghatni.

3. FEBBRAIO/MARZO: CARNEVALE [VENEZIA, VENETO]


Il Carnevale è sicuramente una delle celebrazioni più sentite e partecipate in Italia, ma è certamente Venezia il luogo in cui questa tradizione raggiunge il suo punto più alto.

Qui il Carnevale è una grande festa a cielo aperto che dura due settimane.

Mentre molti eventi, in particolare gli opulenti balli in maschera, richiedono inviti riservati o ticket d'ingresso dai prezzi talvolta proibitivi, molti altri, come la Vogata del Silenzio (un suggestivo corteo acqueo di gondole che attraversa il Canal Grande, illuminato per l'occasione con migliaia di lumini), i concerti e gli spettacoli di strada, sono gratuiti e aperti al pubblico.


4. MÁRCIUS-ÁPRILIS: A SZEKÉR FELROBBANÁSA [FIRENZE, TOSZKÁNA].Firenze minden évben különleges módon ünnepli a húsvétot. A toszkán főváros székesegyházához egy 1622-ben épített, "Brindellone" néven ismert, díszes szekeret füzérekkel díszített ökrök húznak.

Ezt követi egy maroknyi dobos, zászlólengetők és korhű jelmezekbe öltözött szereplők, valamint városi tisztviselők és a papság képviselői.

A mise végén az érsek egy galamb alakú rakétát (úgynevezett "Colombina") indít el, amely meggyújtja a vagon tűzijátékát, amely, ha hibátlanul meggyullad, a hagyomány szerint garantálja a szerencsés évet.


5. MÁJUS: SAGRA DEL PADELLONE (Az óriás serpenyő ünnepe) [CAMOGLI, LIGURIA].Ez a halfesztivál abban különbözik az Olaszország-szerte megrendezett számos hasonló eseménytől, hogy egy óriási, 28 tonnás, 4 méter átmérőjű és 6 méteres nyelű, rozsdamentes acélból készült serpenyőt használnak.

A nap folyamán mintegy 30 000 adag sült halat készítenek és osztanak ki ingyenesen minden résztvevőnek, ami összesen mintegy három tonna friss halat és 3000 liter olajat jelent.


6. JÚNIUS: SPELLO VIRÁGFESZTIVÁL [UMBRIA]


A Perugia tartományban található csodálatos Spello faluban minden évben a Corpus Domini körmenet útvonalának díszítésére az úgynevezett "infiorate"-t használják.

Ahogy a neve is mutatja, mintegy 2000 négyzetméternyi virágszőnyeget és virágfestményt alkotnak számos művész, a helyi lakosok és a Spellóba érkező látogatók közreműködésével.

Az Infioratával egy időben a spellói Giardini Pubbliciben virág- és növénykiállítást rendeznek, ahol orchidea-, kaktusz-, húsevő növény- és rózsakollekciókat lehet megcsodálni.


7. JÚLIUS: SANTA ROSALIA ÜNNEPE [PALERMO, SZICÍLIA]Vannak szokások és hagyományok, amelyek időtállóak. De csak nagyon kevés hagyománynak sikerül bevonni a turistákat, bevezetni és integrálni őket egy másik világba, amely tele van bájjal és szépséggel, az áhítat, a tánc és a színház között. A Santa Rosalia fesztivál, amelyet Palermóban "U fistinu"-nak hívnak, valószínűleg a leghíresebb példa erre.

Santa Rosalia, aki különösen kedves a palermóiak számára az 1624-es pestis elleni küzdelemben játszott szerepe miatt, az abszolút főszereplője a népi kultúra e nagyszerű eseményének, amelynek látványos felvonulására július közepén kerül sor Palermo legszebb helyein.

Ez a fesztivál már a 18. és 19. században is meglepte a szicíliai fővárosba látogató nagy utazókat.


8. AUGUSZTUS: A TARANTAI ÉJSZAKA FESZTIVÁLJA [SALENTO, APULIA]Ez a legnagyobb olasz zenei fesztivál, amely a hagyományos kultúrának és különösen a salentói könnyűzene népszerűsítésének szentelnek.

Különböző szakaszokban zajlik, és egy nagy koncerttel zárul, amelyet minden évben Melpignanóban (LE), az úgynevezett Grecìa salentina szívében tartanak, és amely mintegy kétszázezer nézőt vonz, akik készek táncolni a pizzica-pizzica ritmusára, egy népszerű, a területre jellemző tarantellához hasonló táncra.


9. SZEPTEMBER: CHILIFESZTIVÁL [DIAMANTE, CALABRIA].
Ez az esemény minden évben öt napra képes átalakítani Diamante bájos tengerparti üdülőhelyét a chili világfővárosává.

Chili, de nem csak: az utcákon és tereken, sőt, sok zene, kabaré, utcai művészek, vetítések és tematikus kiállítások.

Egy olyan esemény, amely az évek során egyre népszerűbbé vált, átlagosan mintegy százezer nézőt elérve, és lehetőséget nyújt az úgynevezett Riviera dei Cedri számos turisztikai látványosságának élvezésére.


10. OKTÓBER: SZŐLŐFESZTIVÁL [MARINO, LAZIO]
A legrégebbi olaszországi Sagra dell'Uva (szőlőfesztivál) 1925-ből származik, és minden évben október első vasárnapján rendezik meg Marinóban, a Castelli Romani területén fekvő kisvárosban.

A fesztivál előestéjének délutánján történelmi-vallási rekonstrukciót tartanak 16. századi jelmezbe öltözött alakokkal, míg a rendezvény napján felvonulást, allegorikus kocsik felvonulását, történelmi kisfilmet és a híres "bort adó kút csodáját", amely valószínűleg az eseményt olyan híressé tette.

A város szökőkútjainak csöveiben víz helyett bor folyik... a jelenlévő borkedvelők nagy örömére!


11. NOVEMBER/DECEMBER: KARÁCSONYI PIACOK [TRENTINO ALTO-ADIGE]
Olaszország legszebb és legjellegzetesebb karácsonyi vásárai minden bizonnyal az Alto Adigében szervezettek.

De melyek a legjobb helyek, ahol átélhetjük ezt a varázslatos élményt? Természetesen Bolzano, Brunico, Merano, Vipiteno, Glorenza és Bressanone.

E bájos városok történelmi központjaiban fából készült pagodákban kézműves termékeket, gyertyákat, kekszet és forralt bort kínálnak. Mindezt élőzene kíséri, természetesen karácsonyi témában!


12. DECEMBER: ÉLŐ BETLEHEM A SASSIBAN [MATERA, BAZILIKA].
A Materai Sassi a karácsonyi időszak alatt a világ legnagyobb élő betlehemének a hátterét adja.

Az Olaszország minden tájáról érkező számos szereplő újrateremti Jézus születésének jeleneteit, valamint Palesztina és Jeruzsálem ősi földjeit.

Az útvonal összesen mintegy egy kilométer hosszú, és egy sor barlang fogadja a látogatókat csoportokban, amelyek az Úr születéséhez kapcsolódó legjelentősebb bibliai szakaszok történelmi felelevenítésének helyszíneiként szolgálnak.